Each pair words is followed by four pairs of words. Choose the pair of words which best expresses the relationship similar to that expressed in the question pair.

1. CAR : ROAD

  • (a) electricity : cable
  • (b) ink : pencil
  • (c) bomb : missile
  • (d) fly : bird

2. FORESIGHT : FARSIGHTEDNESS 

  • (a) long : lengthy
  • (b) further : farther
  • (c) short : dwarf
  • (d) thinker : visionary

3. FLEET : NAVY

  • (a) chapter : book
  • (b) seats : auditorium
  • (c) letter : word
  • (d) drop : ocean

4. FEATHER : WING

  • (a) down : goose
  • (b) cotton : mattress
  • (c) subheading : heading
  • (d) brick : wall

5. SUGAR : TEA 

  • (a) paper : editor
  • (b) weapon : murderer
  • (c) button : buttonhole
  • (d) umbrella : rain

Each pair of words is followed by four pairs of words. Choose the pair which does not exhibit the relationship similar to that expressed in the question pair.

6. RENT : LEASE

  • (a) interest : borrow
  • (b) salary : employ
  • (c) price : buy
  • (d) tax : govern

7. TEMPERATURE : HEAT

  • (a) votes : popularity
  • (b) IQ : intelligence
  • (c) ohms : resistance
  • (d) speed : distance

8. PROGRESS : PROGRESSIVE 

  • (a) terror : terrorist
  • (b) sympathy : sympathizer
  • (c) revolution : revolutionary
  • (d) reform : reformist

9. STUBBORN : ADAPTABLE 

  • (a) stupid : bright
  • (b) moral : amoral
  • (c) inherent : extraneous
  • (d) friend : enemy

10. CLIPS : PAPER 

  • (a) thread : beads
  • (b) cement : bricks
  • (c) ribbon : hair
  • (d) bag : vegetables

Answers

  1. (a)
  2. (d)
  3. (a)
  4. (d)
  5. (c)
  6. (d)
  7. (d)
  8. (b)
  9. (b)
  10. (d)
× Login to download and access member's area.