Each question contains six statements followed by four sets of combinations of three. Choose the set in which the statements are most logically related.

Note: Syllogism is a part of Logical Reasoning (LR) section. Read tips and examples on syllogisms before attempting the questions. 

Question 1

A. Some of my closest friends disapprove of me.
B. Some of my closest friends are aardvarks.
C. All of my closest friends disapprove of me.
D. All who disapprove of me are aardvarks.
E. Some who disapprove of me are aardvarks.
F. Some of my closest friends are no aardvarks.

  • (a) BCD
  • (b) ABD
  • (c) BCE
  • (d) ABE

Question 2

A. All those who achieve great ends are happy.
B. All young people are happy.
C. All young people achieve great ends.
D. No young people achieve great ends.
E. No young people are happy,
F. Some young people are happy.

  • (a) ADE
  • (b) ABF
  • (c) ACB
  • (d) ADF

Question 3

A. All candid men are persons who acknowledge merit in a rival.
B. Some learned men are very candid.
C. Some learned men are not persons who acknowledge merit in a rival.
D. Some learned men are persons who are very candid.
E. Some learned men are not candid.
F. Some persons who recognize merit in a rival are learned.

  • (a) ABE
  • (b) ACF
  • (c) ADE
  • (d) BAF

Question 4

A. All roses are fragrant.
B. All roses are majestic.
C. All roses are plants.
D. All roses need air.
E. All plants need air.
F. All plants need water.

  • (a) CED
  • (b) ACB
  • (c) BDC
  • (d) CFE

Question 5

A. All men are men of scientific ability.
B. Some women are women of scientific ability.
C. Some men are men of artistic genius.
D. Some men and women are of scientific ability.
E. All men of artistic genius are men of scientific ability.
F. Some women of artistic genius are women of scientific ability.

  • (a) ACD
  • (b) ACE
  • (c) DEF
  • (d) ABC

Question 6

A. No fishes breathe through lungs.
B. All fishes have scales.
C. Some fishes breed up stream.
D. All whales breathe through lungs.
E. No whales are fishes.
F. All whales are mammals.

  • (a) ABC
  • (b) BCD
  • (c) ADE
  • (d) DEF

Question 7

A. Some mammals are carnivores. 
B. All whales are mammals.
C. All whales are aquatic animals.
D. All whales are carnivores.
E. Some aquatic animals are mammals.
F. Some mammals are whales.

  • (a) ADF
  • (b) ABC
  • (c) AEF
  • (d) BCE

Question 8

A. First-year students of this college like to enter for the prize. 
B. All students of this college rank as University students.
C. First-year students of this college are entitled to enter for he prize.
D. Some who rank as University students are First-year students.
E. All University students are eligible to enter for the prize.
F. All those who like to are entitled to enter for the prize.

  • (a) AEF
  • (b) ABC
  • (c) BEC
  • (d) CDF

Question 9

A. Some beliefs are uncertain.
B. Nothing uncertain is worth dying for.
C. Some belief is worth dying for.
D. All beliefs are uncertain.
E. Some beliefs are certain.
F. No belief is worth dying for.

  • (a) ABF
  • (b) BCD
  • (c) BEF
  • (d) BDF

Question 10

A. No lunatics are fit to serve on a jury. 
B. Everyone who is sane can do logic.
C. None of your sons can do logic.
D. Some who can do logic are fit to serve on a jury.
E. All who can do logic are fit to serve on a jury.
F. Everyone who is sane is fit to serve on a jury.

  • (a) BDE
  • (b) BEF
  • (c) BDF
  • (d) ADE

Answers

  1. (c)
  2. (c)
  3. (d)
  4. (a)
  5. (b)
  6. (c)
  7. (d)
  8. (c)
  9. (d)
  10. (b)
× Login to download and access member's area.